Deel Print Voeg bladwijzer toe
Anna Hendrika Rooseboom

Anna Hendrika Rooseboom

Vrouwelijk 1896 - 1986  (89 jaar)

Persoonlijke informatie    |    Media    |    Aantekeningen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Anna Hendrika Rooseboom 
    Geboorte 13 apr 1896  Avereest Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Vrouwelijk 
    Overlijden 21 mrt 1986  Steenwijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I1343  Waardenburg genealogie
    Laatst gewijzigd op 8 jan 2013 

    Vader Gerrit Henderik Rooseboom,   geb. 9 jan 1857, Avereest Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 4 apr 1925, Avereest Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 68 jaar) 
    Moeder Klaasje van Haeringen,   geb. 20 sep 1863, Avereest Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 29 mei 1924, Avereest Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 60 jaar) 
    Gezins-ID F1324248203  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Wessel Waardenburg,   geb. 1 sep 1898, Havelte Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 9 sep 1968, Steenwijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 70 jaar) 
    Huwelijk Type: partners 
    Gezins-ID F1324248011  Gezinsblad  |  Familiekaart
    Laatst gewijzigd op 23 jul 2022 

  • Gebeurteniskaart
    Link naar Google MapsOverlijden - 21 mrt 1986 - Steenwijk Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 

  • Foto's
    AnnaRooseboom
    AnnaRooseboom

  • Aantekeningen 
    • Gesprek telefonisch met Geert Waardenburg (1928) 5 februari 2009.

      Geert Waardenburg is de zoon van de broer van Wessel Waardenburg. In ?. mocht hij als oudste neef een Yad Vashem-onderscheiding voor zijn oom Wessel van de Isra?lische ambassadeur in ontvangst nemen. Wessel was in 1968 overleden. Anna Rooseboom leefde toen nog. Zij kreeg bij die gelegenheid ook een Yad Vashem-onderscheiding. Zij overleed in 1986.

      "Wij kinderen wisten nergens iets van. Ik wist wel dat er een gedeelte van onze voedselbonnen ergens naar toe gingen, maar niet dat die naar ome Wessel en tante Anna gingen. Ik ben wel in hun huis aan de Kallenkoterallee op bezoek geweest maar heb nooit iets gemerkt. Mijn ouders wisten er wel vanaf maar wij kinderen werden er bewust buiten gehouden. Wessel en Anna wilden ook niets weten van welke onderduikorganisatie dan ook. Ze waren veel te bevreesd voor uitlekken.

      Als gevolg van tbc was er een been van Wessel geamputeerd. Dat moet al voor zijn kennismaking met Anna geweest zijn. Voor die amputatie werkte Wessel bij mijn vader Pieter Waardenburg als bediende. Mijn vader had een winkel in textiel. Wessel ging met koopwaar de boer op. Na zijn operatie kon hij nog wel wat lopen met een kunstbeen en een stok maar geen afstanden. Ook kon hij wel fietsen op zo'n fiets met ??n trapper. Maar zijn werk kon hij niet meer doen. Zijn inkomen was dus weg. Hij woonde toen nog bij zijn ouders in de Oosterstraat. Toen zijn ouders gestorven waren was Wessel alleen. (Zijn vader stierf in 1940 en zijn moeder was al in 1935 overleden.) Anna heeft toen aan hem voorgesteld om bij haar in huis te komen wonen. Zij hebben zich wel verloofd maar zijn nooit getrouwd. Dat hebben ze zo gedaan omdat Anna als onderwijzeres ontslagen zou worden als zij trouwde. Dat zal in brede kring wel heel wat opzien gebaard hebben maar dat hebben zij getrotseerd.

      Anna en Wessel waren net als de rest van de familie van gereformeerde huize. Dat is ook de reden geweest dat zij twee joodse onderduikers hebben geholpen. Het was een principi?le keuze. Het initiatief is van Anna uitgegaan. Zij was een heel bijzonder iemand. Iemand die niets voor zichzelf eiste maar in staat was alleen maar te geven. Zij heeft geen geld gevraagd aan de twee onderduikers."

      Gegevens van grafsteen:
      Wessel Waardenburg 1-9-1898 9-9-1968
      Anna Hendrika Rooseboom 13-4-1896 21-3-1986
      Ter gedachtenis aan onze dierbare ontslapenen
      Ps. 68:2

      Opgetekend door JA van Rossum

      Correctie nav bovenstaande door Geert Waardenburg:

      De volgende correcties.
      Het adres van de ouders van Wessel was niet Oosterstraaat maar Rozenstraat 3.
      Hij woonde na het overlijden van zijn ouders alleen.
      In 1941 moest hij naar het ziekenhuis waar hij 9 maaand verbleef.
      daar is tenslotte zijn been geamputeerd.
      Bij zijn thuiskomst bleeek zijn huis in beslag geneomen te zijn.
      Waar moest hij naar toe?
      Toen heeft Anna zich over hem ontfermd en hem in huis genomen.