Deel Print Voeg bladwijzer toe

Arnoud Blasiusz Dijkshoorn

Mannelijk 1593 - 1654  (61 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Alles    |    PDF

  • Naam Arnoud Blasiusz Dijkshoorn 
    Roepnaam Arent Cornelisz 
    Geboorte 1593 
    Doop (CHR) 3 jan 1593  't Woudt Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Mannelijk 
    Overlijden 1654 
    Persoon-ID I2318  Waardenburg genealogie
    Laatst gewijzigd op 16 jan 2013 

    Vader Blasius Pietersz Dijkshoorn,   geb. 1566, 't Woudt Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 1642 (Leeftijd 76 jaar) 
    Moeder Neeltgen Ysbrantsdr Heemskerck,   geb. 1565, Honselersdijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 1617, 't Woudt Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 52 jaar) 
    Huwelijk 7 feb 1588  Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Gezins-ID F1358327972  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Elisabeth Adriaansdr de Zeeuw,   geb. 1593, Vlaardingerambacht Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 1679 (Leeftijd 86 jaar) 
    Huwelijk 1624  't Woudt Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Type: civil 
    Kinderen 
     1. Cornelis Arentsz Dijkshoorn,   geb. 25 apr 1628, 't Woudt Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 20 jan 1681, 't Woudt Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 52 jaar)
    Gezins-ID F1358327968  Gezinsblad  |  Familiekaart
    Laatst gewijzigd op 23 jul 2022 

  • Aantekeningen 
    • bouwman, gezworene, molenmeester en ambachtsbewaarder van het grote en kleine Hof van Delft, leenman van Huijs te Werve, kerkmeester van `t Woudt, diaken (1627-1629)

      Molenmeesteres "De Woudpoler tenslotte geeft nog een bijzonderheid in de roelering te zien, die aangestipt dient te worden. Hier is niet alleen het molenmeesterschap, maar ook het kroosheemraadschap aan hofsteden verbonden, 9 hofsteden (na 1665 zijn het er 8) bezitten het schouwrecht, d.w.z. eenmaal in de 6 (8) jaar zijn de ?possesseurs? van deze woningen aan de beurt om het molenmeesterschap te bedienen, maar in de tussenliggende jaren treden ze op als medeschouwers, niet omdat ze daarvoor door de molenmeester verkozen worden, maar omdat hun woning schouwrecht bezit. Dit schouwrecht is vervreemdbaar, zoals enkele voorbeelden aantonen: De woning van Lijsbeth Arryensdochter bezit in de jaren ?60 van de 17e eeuw sedert onheuglijke tijden schouwrecht en Lijsbeth is gewoon om op haar beurt als molenmeesteres op te treden. Pieter Arijsz. Dixhoorn, haar zoon, verricht dan voor haar de werkzaamheden die het ambt meebrengt. Na verloop van tijd scheidt Lijsbeth haar bezit in twee delen, een deel behoudt ze voor zichzelf, het andere komt aan haar zoon, die op zijn pas verkregen land een nieuwe hoeve laat bouwen. Uiteraard bezit deze hoeve geen schouwrecht. Dijxhoorn vraagt dan in 1667, met toestemming van zijn moeder aan molenmeester en gemene buren van de Woudpolder, ?dat deselve sijne moeder soude vermogen het regt tot het schouwen van hare oude wooninge ttransporteeren op de voorsz. sijne Pieter Aryensz. nieuwe wooninge?. Dit wordt toegestaan. De overdracht geschiedt voor molenmeester en gemene buren van de polder, terwijl hoogheemraden van Delfland er achteraf hun goedkeuring aan hechten. Een dergelijke overdracht vindt ook plaats in 1701, als Pieter Arentse van der Burgh het schouwrecht van zijne hoeve transporteert aan Gabri?l Jacobse van der Koy."