Deel Print Voeg bladwijzer toe

Siegfried van Holland

Mannelijk 987 - 1030  (43 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Alles    |    PDF

  • Naam Siegfried van Holland 
    Roepnaam Sicco 
    Geboorte 987 
    Geslacht Mannelijk 
    Overlijden 5 jun 1030  Egmond Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I2350  Waardenburg genealogie
    Laatst gewijzigd op 16 jan 2013 

    Vader Graaf Arnulf I van Holland van Gent,   geb. 951, Gent (B) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 18 sep 993, Winkel Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 42 jaar) 
    Moeder Luitgarde van Luxemburg,   geb. 955   ovl. 13 mei 1005 (Leeftijd 50 jaar) 
    Gezins-ID F1358328007  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Thetburgia von Staveren,   geb. 985, Castricum Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 1042 (Leeftijd 57 jaar) 
    Huwelijk 1000 
    Type: civil 
    • Thetburga's naam wordt ook geschreven als Tydburg, Tietburg, Thetburg, Tetburga, Tetburg of Tette (de Friese naam Tiete). Volgens een zeer twijfelachtige vermelding in de vijftiende-eeuwse kroniek De origine et Rebus gestis Dominorum de Brederode (Over de oorsprong en de daden van de heren van Brederode) van Johannes a Leydis was zij een dochter van de zesde Friese potestaat Gozewijn (ook wel Gooswijn of Goswinus) van Staveren (989-1000).[1] Thetburga ontmoette haar toekomstige echtgenoot Siegfried van Holland (Sicco) in Kastrichem (Castricum). Siegfried van Holland was de jongere broer van Dirk III, en de zoon van Arnulf van Gent en Lutgardis van Luxemburg.
      Hun huwelijksplannen vielen niet in goede aarde bij graaf Dirk III van Holland (-27 mei 1039). De toch al gespannen verhoudingen tussen beide broers werden hierdoor nog verder onder druk gezet. Als reden wordt opgegeven het grote standsverschil. Uiteindelijk werd het geschil bijgelegd en het huwelijk voltrokken. Thetburga werd twaalf jaar na haar man in het klooster van Egmond (dat toen nog Hallem of Hallum heette) begraven. Bij archeologisch onderzoek in 1980 [2] werden van de daar aanwezige graven werden haar beenderen onderzocht. Thetburga bleek klein van stuk: 155 cm lang. Ze had een gecompliceerde breuk aan haar elleboog, een heupfractuur, ernstige botontkalking met beenatrofie (verschrompeling door stoornis in de voedselvoorziening).Ze had een athropathie (gewrichtsaandoening) en jicht aan de voeten.
      Op 8 oktober 1980 werd Thetburga herbegraven. De monniken van het klooster in Egmond bidden in een plechtige mis voor de zielerust van haar en Othilde van Saksen, de vrouw van Dirk III en broer van Siegfried.
    Kinderen 
     1. Simon Sifridszn van Brederode van Teylingen,   geb. 1006   ovl. 1063 (Leeftijd 57 jaar)
    Gezins-ID F1358328002  Gezinsblad  |  Familiekaart
    Laatst gewijzigd op 23 jul 2022 

  • Aantekeningen 
    • Van Hemert schreef in 1749 dat Sicco `ongelooflijke wonderen` verrichtte. Hij trouwde met de dochter van de gezagshebber in Friesland: Gooswijn Ludigman. Het huwelijk tussen Tetburga of Tydburg en Sicco of Sigefrid gebeurde in het geniep. De broer van Sicco, graaf Dirk van Holland, wist van niets en was daar uiteraard boos over geworden. Ze was de dochter van Goosewijn Ludigman, de gezagvoerder in (west)- Friesland. Ze kregen twee zonen.
      J. Wagenaar schreef in de Vaderlandse Historie (1782) dat Sicco ruzie kreeg met zijn broer en daarom naar Kennemerland (Haarlem?) vluchtte. Daar ontmoette hij Tetta of Tietburg. Sicco werd verliefd op haar en ze trouwden. Maar het was een huwelijk van ongelijke stand. Ze was dochter van ene Goxewyn die van Friesland naar Kastrichem (Castricum).

      Minnarijen
      Sicco krijgt niet zozeer het verwijt van z`n `minnarijen`, ofwel vreemdgaan. Veel graven kregen syphilis. Door de lange incubatietijd kwam men waarschijnlijk niet op het idee dat de ziekte sexueel overdraagbaar is. Wat Sicco echter vooral wordt nagedragen is dat hij trouwt met een meisje dat niet `van zijn stand` was.
      Op 8 oktober 1980 is Thetburga herbegraven. De monniken van het klooster in Egmond bidden in een plechtige mis voor de zielerust van haar en Othilde van Saksen, de vrouw van Dirk lll en broer van Sicco.
      Dat Sicco en Thetburga syphilis hadden is niet echt bijzonder in de Middeleeuwen. Veel vorsten hadden een `bijzit`. Wisselende sexuele contacten werden ook niet in verband gebracht met ziektes
      door de lange incubatietijd (meerdere jaren).