Deel Print Voeg bladwijzer toe

Frederik Hendrik van Oranje

Mannelijk 1584 - 1647  (63 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Alles    |    PDF

  • Naam Frederik Hendrik van Oranje 
    Geboorte 29 jan 1584  Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Mannelijk 
    Overlijden 14 mrt 1647  Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Persoon-ID I2924  Waardenburg genealogie
    Laatst gewijzigd op 20 jan 2013 

    Vader Willem I van Oranje van Nassau,   geb. 24 apr 1533, Dillenburg Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 10 jul 1584, Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 51 jaar) 
    Moeder Louise de Colligny,   geb. 1555   ovl. 1620 (Leeftijd 65 jaar) 
    Gezins-ID F1358664503  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Amalia van Solms,   geb. 28 aug 1602, Braunfels Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 8 sep 1675, Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 73 jaar) 
    Huwelijk Type: civil 
    Kinderen 
     1. Willem II van Oranje,   geb. 1626   ovl. 1650 (Leeftijd 24 jaar)
     2. Albertine Agnes van Nassau,   geb. 9 apr 1634, Den Haag Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 24 mei 1696, Oranjewoud Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 62 jaar)
    Gezins-ID F1358664499  Gezinsblad  |  Familiekaart
    Laatst gewijzigd op 23 jul 2022 

  • Aantekeningen 
    • Vermelding: Buitenechtelijke relaties en kinderen:
      Frederik Hendrik had van een buitenechtelijke relatie een kind.
      Van Margaretha Catharina Bruyns:
      **Frederik van Nassau.
      Titel: graaf van Nassau, prins van Oranje
      Behoedzaam, maar zonder ophouden streefde hij ernaar zijn familie op het niveau van de Europese vorstenhuizen te brengen en daartoe moest de verbinding met de Stuarts dienen, tot stand gekomen door het huwelijk van zijn zoon met de dochter van KarelI. In samenhang daarmee staat zijn streven naar het verwerven van een soevereine positie in de Republiek der Verenigde Nederlanden; de brug daarnaar toe moest het stadhouderschap in alle gewesten worden. In 1640 leed dit pogen echter een beslissend gebleken nederlaag, toen de Staten van Friesland, hoezeer ook met geld bewerkt, bleven weigeren hem tot hun stadhouder te benoemen. Wel kreeg hij in 1640 deze waardigheid in Groningen en Drenthe.
      Frederik Hendriks historische betekenis is drie?rlei. In de eerste plaats heeft hij door zijn met succes bekroonde krijgsondernemingen ? die samen beslisten over de toekomst van Twente, Gelderse Achterhoek, Noord-Brabant, een paar stukken van Limburg en eindelijk Zeeuwsch-Vlaanderen ? het territorium van de staat der Noordelijke Nederlanden in hoofdzaak bepaald. Vervolgens heeft hij door in de trant van zijn vader met de ondoorgrondelijkheid van de sfinx voet te geven aan tolerante en vrijzinnige stromingen in de gereformeerde Kerk, in dezen nauw samenwerkend met de toonaangevende Hollandse regenten, de Republiek tot de meest tolerante staat van het ancien r?gime helpen maken. Ten slotte heeft zijn dynastieke politiek in ieder geval tot resultaat gehad, dat het Huis Oranje door andere dynastie?n als gelijkwaardig werd erkend (in 1635 liet de Franse koning hem met ?Hoogheid? aanspreken, in plaats van met het tot dusverre gebruikelijke ?Excellentie?). Enkele weken v??r de dood van Maurits was hij op diens zeer sterke aandrang in het huwelijk getreden met hun achternicht Amalia van Solms-Braunfels, die mee naar Den Haag was gekomen in het gevolg van de in ballingschap gedreven ?Winterkoningin?, Elizabeth Stuart, de echtgenote van Frederik V. Al naargelang het klimmen der jaren werd de invloed der prinses op zijn politieke gedragingen steeds duidelijker waarneembaar.